text.skipToContent text.skipToNavigation

Gevolgen van de snel veranderende markt

COVID-19 heeft de wereld veranderd. Daarvan merken we zowel zakelijk als privé dagelijks de gevolgen. Behalve COVID-19 zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op de turbulente wereld waarin we leven. 

Als specialist in bevestigingsartikelen volgen we de ontwikkelingen in de markt op de voet. We belichten de meest urgente ontwikkelingen die leiden tot dynamiek in de markt: 

  • Grondstofprijzen en de daaraan gelinkte lange levertijden
  • Productschaarste, ontoereikende productiecapaciteit en antidumpingheffing
  • (Zee)vracht    
  • Energieprijzen en toenemende inflatie
  • Verpakkingskosten

Grondstofprijzen

Zoals u waarschijnlijk weet, zijn de grondstofprijzen sinds het begin van de COVID-19 pandemie sterk gestegen. De productie van grondstoffen werd aan het begin van de pandemie sterk teruggeschroefd en bij het aantrekken van de wereldeconomie kon niet voldoende in de vraag worden voorzien. Hierdoor namen levertijden van grondstoffen en eindproducten uit Azië sterk toe, met een kostenopdrijvend effect in tal van sectoren.

Productschaarste, ontoereikende productiecapaciteit en antidumpingheffing

De onzekere situatie in 2020 met betrekking tot COVID-19 leidde in tal van sectoren tot begrijpelijke voorzichtigheid. Voorraadorders werden opgeschort, onderhoud werd uitgesteld en productiecapaciteit werd afgeschaald. Dit scenario voltrok zich ook bij producenten van bevestigingsartikelen wereldwijd. De voorzichtigheid heeft gevolgen voor de beschikbaarheid in de markt en daarmee het prijsniveau van bevestigingsartikelen. De aankondiging van de Europese Commissie van antidumpingheffingen (ADD) op een verzameling van stalen bevestigingsartikelen uit China, verslechterde de situatie. 

Europese distributeurs van bevestigingsartikelen worden impliciet gedwongen om actief op zoek te gaan naar alternatieve kanalen. Deze beweging is in 2018 al ingezet door Amerikaanse bedrijven die vanwege de gespannen VS-China verhoudingen bronnen buiten China gingen zoeken. Hierdoor zaten de orderportefeuilles van Aziatische producenten buiten China al goed vol. Met name in het begin van 2021 volgden vele Europese distributeurs dezelfde route en werden de grenzen van de productiecapaciteit buiten China al snel bereikt. Met de kennis dat China circa zestig procent van de globale productiecapaciteit van bouten in handen heeft, onderstreept dit de urgente marktsituatie waarbij productschaarste en ontoereikende productiecapaciteit elkaar versterken.

De aankondiging van de Europese Commissie betreft een heffing die varieert van 22,1% tot 86,5% op stalen bevestigingsartikelen. De verwachte datum van implementatie van ADD is 17 februari.

Zie voor meer informatie de website van de Europese Commissie.
 

AdobeStock_190374016.jpg
New Project (17).jpg

(Zee)vracht

De genoemde effecten op het vlak van grondstoffen, productschaarste en onvoldoende productiecapaciteit worden versterkt door een tekort aan zeevrachtcapaciteit. Dit tekort wordt groter door een gebrek aan overslagcapaciteit in de belangrijkste Europese havens en recente gebeurtenissen met betrekking tot zeevracht (denk aan het Suez Kanaal). De COVID-19 pandemie heeft een verstoring van goederen- en daarmee samenhangende zeecontainerstromen- veroorzaakt. Hierdoor zijn tarieven voor zeevracht explosief gestegen en is containervracht beperkter beschikbaar.

Daarnaast scherpen vervoerders hun voorwaarden aan, worden vooruitbetalingen gevraagd en betalingstermijnen verkort.

Ook vervoer over land in Europa is onderhevig aan prijsstijgingen. Dat heeft te maken met gestegen brandstofprijzen en toenemende capaciteitsproblemen bij chauffeurs. 
 

Energieprijzen en toenemende inflatie

Door de marktdynamiek en ontwikkelingen in de wereld zijn de energieprijzen en de inflatie gestegen, wat ook een weerslag heeft op de prijzen van bevestigingsartikelen. Zie de grafieken van deze ontwikkelingen.

Verpakkingskosten

Wereldwijd bestaat een groot tekort aan grondstoffen en productiecapaciteit voor papieren en kartonnen producten. Dit resulteert al geruime tijd in enorme prijsstijgingen en hoge levertijden voor verpakkingsmateriaal. De economie groeit en daarom is de verwachting dat deze situatie nog het hele jaar aanhoudt. 

energy.jpg
inflatie.png
paper.jpg

Fabory doet geen concessies aan zijn stringente kwaliteitseisen

Vanaf de aankondiging van het antidumping onderzoek door de Europese Commissie is Fabory gestart met het omleggen van zijn inkooporders richting leveranciers buiten China. Dankzij onze lokale sourcing- en inspectieteams en de jarenlange ervaring met niet-Chinese producenten, is het gelukt om in relatief korte tijd voor de meeste producten alternatieve leveranciers in te schakelen. In aanvulling daarop beheren we onze voorraden actief. Beschikbaarheid van producten en dienstverlening aan klanten is onze prioriteit.

Hoewel Fabory hiermee kwetsbaarheid voor mogelijke antidumpingheffing vermindert, leidt dit tot een verhoging van de kostprijs van onze artikelen.

Vanwege voortdurende en toenemende krapte op de markt, adviseren we al onze klanten om hun voorraden kritisch te bekijken, rekening houdend met hun productieplanning. Wij ondersteunen u graag daarbij. Neem vooral contact op met uw accountmanager of onze Customer Service. Wij staan klaar om u te helpen.

We blijven uw partner op het gebied van bevestigingstechniek met de producten, oplossingen en services die u van ons gewend bent.

Onze specialisten volgen de ontwikkelingen in het proces en de markt op de voet. Op die manier kunnen we u informeren over het laatste nieuws en de mogelijke gevolgen voor genoemde bevestigingsartikelen. Houd deze pagina in de gaten voor belangrijke updates.

Tuto stránku nezavírejte. Tato zpráva zmizí, jakmile se stránka zcela načte.