text.skipToContent text.skipToNavigation
Header_borging.png

Borging, het thema dat altijd actueel blijft

Borging heeft alles te maken met het creëren en behouden van veilige verbindingen. Bij het verbinden van meerdere onderdelen met elkaar heeft u de keuze uit verschillende technieken, zoals lassen, lijmen en uiteraard verschroeven. Schroefdraadverbindingen hebben zo hun voordelen. Ze zijn, voor vele toepassingen, relatief eenvoudig te berekenen, kunnen zowel axiale als afschuifkrachten opnemen en de montage gaat snel, meestal zonder complexe apparatuur.

Voldoende voorspankracht essentieel

Voor een betrouwbare schroefdraadverbinding is het belangrijk om voldoende zorg te besteden aan ontwerp en montage. Tachtig procent van de boutbreuken in machines of constructies wordt veroorzaakt door onvoldoende voorspankracht in de verbinding. Soms is er onvoldoende voorspankracht aangebracht tijdens de montage, maar vaker gaat de oorspronkelijke voorspankracht na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk verloren. Hierdoor wordt de dynamische belasting rechtstreeks op de bouten overgedragen met een breuk tot gevolg. Het falen van verbindingen kan grote gevolgen hebben: stilstand van machines of van hele productieprocessen, defecten aan voertuigen en zelfs ongevallen. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. 

Borgen brengt veiligheid in uw constructie

Goed ontworpen schroefdraadverbindingen zullen, indien correct gemonteerd, niet losraken. Toch is het niet altijd mogelijk een verbinding zodanig te ontwerpen dat deze optimaal weerstand kan bieden aan allerlei invloeden van buitenaf. Dat is wanneer borgingsproducten uitkomst bieden. Borgingsproducten voorkomen dat boutverbindingen losraken als gevolg van trillingen of andere dynamische belastingen. Denk bijvoorbeeld aan de vibraties waaraan verbindingen in treinen of bouwmachines worden blootgesteld.

Met de juiste borgingsmethode gaat u verlies van voorspankracht tegen en realiseert u een betrouwbare constructie. Binnen het uitgebreide assortiment borgingsproducten bestaan verschillende soorten en merken, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Welk borgingsproduct leent zich nu het beste voor welke toepassing? Wij zetten de specificaties van drie topmerken voor u op een rij. 

 

Nord-Lock: "Vast en zeker"

Uw toepassing en de mate waarin de constructie wordt blootgesteld aan trillingen bepalen welk borgingsproduct voor u het beste is. De borgringen van Nord-Lock zijn ontworpen voor toepassingen waarbij sprake is van extreme trilling. Ze worden dan ook veelvuldig gebruikt in auto's, trucks en trailers, maar ook in allerlei machines en windmolens.

De innovatieve Nord-Lock wigborgtechnologie werkt op basis van aanwezige voorspanning in plaats van mechanische klemming. Door de wigvorm tussen de ringen die onder de boutkop en moer worden geplaatst, kunnen de onderdelen onmogelijk zomaar losdraaien. 

Wat Nord-Lock uniek maakt 

 • Systeem van 2 ringen zorgt voor optimale borging
 • Compenseert het spontaan losdraaien waardoor de voorspankracht behouden blijft
 • Hoge corrosieweerstand
 • Snel en makkelijk te installeren en te verwijderen met handgereedschap
 

  Spiralock: "The edge is in the wedge"

  Ook de moeren van Spiralock zijn uitermate geschikt voor gebruik in verbindingen die onderhevig zijn aan zware trillingen. Industrieën waarin deze moeren veelvuldig worden toegepast zijn onder andere landbouw, olie & gas en automotive.

  Spiralock heeft een zelfborgende binnendraad ontwikkeld met een 30 graden wig in de schroefdraad. De wigrand voorkomt microbewegingen die worden veroorzaakt door trillingen en thermische schommelingen. Met deze aanpassing in de geometrie van de schroefdraad, zijn aanvullende borgingsmiddelen niet meer nodig. 

  Wat Spiralock uniek maakt

  • Zelfborgende binnendraad 
  • Vrijloop tot het moment van voorspanning
  • Gelijkmatige belasting van de schroefdraad
  • Compatibel met standaard bouten
  • Herbruikbaar waarbij borging 100% blijft

   

  Loctite: "Falen is geen optie"

  Als we het over borging hebben, kunnen we niet om Loctite heen. Het is een van de bekendste vloeibare borgingsmiddelen. Loctite is een lijm die speling in de schroefdraad opvult waardoor de verbinding een sterk geheel vormt. Wist u dat het essentieel is om de schroefdraad grondig te reinigen voordat u de lijm aanbrengt? Pas dan kan Loctite écht doen waarvoor het gemaakt is. 

  Wat Loctite uniek maakt

  • Borgende én afdichtende werking
  • Optimaal behoud van voorspanning
  • Voorkomt vastvreten en koudlassen voor een eenvoudige demontage 
  • Zorgt voor smering om een gecontroleerd aandraaimoment tijdens montage te kunnen gebruiken
  • Beschikbaar in diverse sterktes en toepassingsvormen
   

   

  Masters in Fasteners

  Assortment

  Fabory is the right choice for all your fastener needs. Our product portfolio contains a wide range of standard fasteners and customer-specific fastener solutions for various applications, complemented with C-parts.

  Fabory Logic

  Fabory assists in the availability of Fasteners and C-parts. Innovative dashboards provide insight into your consumption enabling you to reduce your TCO. Fabory Logic offers you RFID, Optical-Eye, Weight Scales and Merchandiser services.

  QA/QC & Engineering

  Fabory is built on its quality and reliability. Refined quality management and specialised quality control systems are at the core of our operation. Our engineers are available to support you in ensuring the correct fastener choice for the application.

  Schließen Sie diese Seite nicht. Diese Meldung wird verschwinden, wenn die Seite vollständig geladen ist.