text.skipToContent text.skipToNavigation
MicrosoftTeams-image (65).png

Experts in bevestigingstechniek

Maandagochtend, de dag begint met een telefoontje van een klant uit het buitenland: “Tijdens montage van een kritische bout in een remsysteem zien we dat hij op het punt staat te breken. Op dit ogenblik rijden hogesnelheidstreinen met deze bouten in hetzelfde remsysteem. Die remmen kunnen het mogelijk elk moment begeven. Dit is een extreme noodsituatie!”

De technische experts van de afdeling Quality & Engineering bij Fabory schakelen direct: Nog dezelfde dag worden in het bijzijn van de klant de bouten beoordeeld op hun mechanische eigenschappen. Dat gebeurt in het geaccrediteerde laboratorium van Fabory. Gekeken wordt naar de treksterkte, de kernhardheid en de mate van ontkoling. Alle drie worden ze in orde bevonden volgens de eisen in de ISO 898-1.

 

Fout in de montagemethode

De testresultaten laten zien dat dat de bouten voldoen aan de gestelde eisen. Bij de toegepaste montagemethode zouden ze niet overbelast mogen raken. Hoe kon de bout dan toch op het punt staan om te breken? Enkele telefoongesprekken met de montagelijn volgen. In de montagemethode blijkt één detail gewijzigd: er zijn twee druppeltjes van een schroefdraadborgmiddel gebruikt zodat de bouten niet lostrillen. Een tweede simulatie op de wrijvingstestbank laat het gevolg hiervan zien: De combinatie van coating en het bewuste schroefdraadborgmiddel verlaagt de wrijvingscoëfficiënt. Daardoor worden de bouten al bij de montage ver over de rekgrens belast. Hoewel de boutbelasting nog onder de breuksterkte zit, zijn ze wel ingesnoerd en daarmee plastisch vervormd: de verbinding is niet meer veilig.

De treinstellen worden aansluitend teruggeroepen, de montage-instructies aangepast naar een lager aanhaalmoment. Een ongeluk is vermeden.

 

 
 
"Bij het toepassen van bevestigingsartikelen zoals bouten en moeren gaan kwaliteit en technologie hand in hand. In de eerste plaats moeten bevestigingsartikelen aan de kwaliteitseisen voldoen. Maar toch gaat het in de toepassing soms fout."
Tim Koopman, Manager Engineering 

 

Samenspel tussen kwaliteit en kennis over verbindingen 

Het waargebeurde verhaal van hierboven – en dan zeker de snelle ontknoping ervan – toont de kracht van de afdeling Quality & Engineering. De kracht van het samenspel tussen productkwaliteit en kennis over verbindingen. Onze technische experts helpen u bij het vaststellen van de juiste verbinding. En belangrijker nog: we helpen een eventueel probleem voor te zijn. 

Wilt u weten wat de afdeling Quality & Engineering voor u kan betekenen? Lees hier meer.

 

 

Masters in Fasteners

Met adviezen, berekeningen en testen komen we tot het juiste ontwerp en toepassing van specifieke bevestigingen. Ons aanbod in 120.000 bevestigingsmaterialen in iedere gewenste uitvoering, afmeting en materiaalsoort vraagt om efficiënt voorraadbeheer waar u op kunt vertrouwen. Slimme logistieke oplossingen helpen daarbij. De afdeling Quality & Engineering adviseert klanten over de veiligste verbinding. Zo ontstaat Peace of Mind. De medewerkers in uw bedrijf kunnen zich blijven richten op de kerntaken.

Assortment

Fabory is the right choice for all your fastener needs. Our product portfolio contains a wide range of standard fasteners and customer-specific fastener solutions for various applications, complemented with C-parts.

Fabory Logic

Fabory assists in the availability of Fasteners and C-parts. Innovative dashboards provide insight into your consumption enabling you to reduce your TCO. Fabory Logic offers you RFID, Optical-Eye, Weight Scales and Merchandiser services.

QA/QC & Engineering

Fabory is built on its quality and reliability. Refined quality management and specialised quality control systems are at the core of our operation. Our engineers are available to support you in ensuring the correct fastener choice for the application.